Performanța incredibilă a sistemului RPS se datorează utilizării pinionului bazat pe role susținute pe rulmenți, care angrenează un profil al dinților cu totul special. Tot timpul dinții sunt angrenați de două sau mai multe role în opoziție culminând cu eliminarea jocului. 

Nu apare bătaie în flancul dintelui precum în cazul angrenajului pinion cremalieră clasică sau al angrenajului danturat. Conversia mișcării din rotație în translație sau translație- rotație în cazul nostru se face extrem de eficient lin, silențios, cu frecare și oboseală redusă.

Design-ul danturii RPS diferă conceptual vorbind de angrenajul tradițional. Comportamentul este similar sistemului camă- palpator în comparație cu angrenajul cu rostogolire folosit la pinion cremalieră sau la reductoare. 

 

Așa cum este figurat mai jos, curba cicloidă ia naștere când un punct P situat pe cerc se rostogolește într-un plan către punctul P' fără alunecare. Plasând puncte multiple la intervale regulate pe cerc, curbele cicloide apar în mod repetat pe plan transfromându-se într-un profil de forma unui dinte.

 

Se amplasează acum o rolă în locul fiecărui punct P care să reprezinte dinții pinionului și se modifică profilul dintelui obținând dinții cremalierii. De regulă acest concept nu produce joc zero, însă s-a recurs la inovație tehnică pentru a modifica geometria dinților permițând ca tot timpul două role să rămână încărcate în opoziție, eliminând jocul pe măsură ce rolele angrenează dinții. Rolele ating dinții pe un cerc tangent rostogolindu-se ușor pe flancul dintelui. Se elimină astfel bătaia flancului, fricțiunea la patinare, oboseala, zgomotul precum și precizia redusă inerentă angrenajului tradițional.

 

 

 

cum functioneaza RPS

 

Precizie în transmiterea mișcării rotație - translație

 

 

Variațiile prezentate în diagrama de mai jos reprezintă erori minore ce apar pe parcursul cursei evectuate de pinion. Abaterile individuale indică eroarea de angajare a fiecărei role cu dintele iar undele cu amplitudine mai mare prezintă eroarea de rotație a pinionului. Așa cum rezultă privind la limitele axei orizontale, se poate trage concluzia că nu apare eroare cumulată.

Acest tipar de comportament continuă indiferent cât de mare ar fi cursa, chiar și când se trece peste îmbinări, grație felului în care scula de aliniere proprie sistemului RPS poate să transfere precizia sistemului de la un segment de cremalieră la următorul.

 

 

precizia pozitionala

 

Indiferent cât de mare este distanța parcursă, precizia de poziționare în cazul sistemului RPS rămîne constantă.